dimarts, 14 de juny del 2011

CONSTRUCCIÓ D'UNA WIKI

El terme de WikiWiki és d’origen hawaià, i significa: ràpid; però en realitat s’abrevia aquesta paraula i per tant s’utilitza el terme Wiki, el qual, dins l’àmbit tecnològic, és un software per la creació de contingut de forma col·laborativa.
Wiki és el nom que el programador Ward Cunningham, va escollir per anomenar el seu invent, l’any 1994: un sistema de creació, intercanvi i revisió de la informació a la web, de forma fàcil i automàtica. 

Seguer que alguna vegada tots heu sentit a parlar de la famosa enciclopèdia que es va donar a conèixer l’any 2001, anomenada Wikipedia, la qual avui recull més d’un milió d’articles en anglès i 100.00 en espanyol. Aquesta enciclopèdia permet als usuaris accedir i modificar el seu contingut. 

Un Wiki serveix per crear pàgines web de manera ràpida i eficaç, a més, ofereix molta llibertat als usuaris, fins i tot, per aquelles persones que tenen pocs coneixements informàtics, els hi permet, de md’una forma sezilla incloure textos, hipertextos, documents digitals, enllaços, entre d’altres.
La finalitat d’una Wiki és permetre que diferents usuaris puguin crear pàgines web sobre un mateix tema, d’aquesta forma, cada usuari aporta un mica del seu coneixement amb l’objectiu que la pàgina web sigui més complerta. D’aquesta manera, es crea una comunitat d’usuaris que comparteixen contingut respecte un tema o categoria.
Per tant, s’anomena Wiki a les pàgines web amb enllaços, imatges i qualsevol tipus de contingut que pugui ser visitada i editada per qualsevol persona. D’aquesta forma es converteix en una eina Web que ens permet crear col·lectivament documents sense que es realitzi cap acceptació del contingut abans de ser publicat a internet.

CARACTERÍSTIQUES
En general permeten:

1.      La publicació de forma immediata només utilitzant un navegador web (per exemple Explorer, Firefox, Mozilla, etc.)
2.      El control de l’accés i dels permisos d’edició. Poden estar oberts a totes les persones o només a aquelles que convidem.
3.      El registre de qui i quan ha fet una modificació de les pàgines de la wiki, i per això és molt fàcil fer un seguiment de les intervencions.
4.      L’accés a versions previs a l’última modificació, així com la seva restauració, és a dir, queda guardat i és possible accedir a tot el que es va enregistrant en diferents intervencions.
5.      Pujar i emmagatzemar documents i tot tipus d’arxius que es puguin enllaçar dins de la wiki per tal que els alumnes utilitzin (imatges, documents pdf, etc.)
6.      Enllaçar pàgines exteriors i inserir àudios, vídeos, presentacions, etc. 

DIFERÈNCIES ENTRE BOGS I WIKIS:

Blogs
Wikis
- Normalment un autor/editor + comentari.
- Estructura cronològica, començant per l’última entrada.
- Links externs.
- Molts autors al mateix nivell
- L’estructura pot ser variada, substituint les versions a mesura que es va modificant.
- Links externs i interns.

Després d’haver definit i destacat les principals característiques del concepte de Wiki, us adjunto un vídeo el qual us pot servir de gran ajuda per si voleu construir la vostra wiki:

 Per últim, també adjunto l’adreça de la meva wiki:

diumenge, 5 de juny del 2011

eduCAT 1x1



A continuació, i seguint amb el temari que hem estat tractant al llarg d’aquesta assignatura, us deixo  l’enllaç de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya, on explica en què consisteix el projecte eduCAT1x1. Penso que pot ser molt interessant ja que permet conèixer de primera mà quins objectius es planteja aquest projecte, així com també com funciona i quins mitjans ofereix als centres públics.

INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA

A continuació us adjunto informació que complementa el treball sobre el reportatge de l’ús de les TIC en un centre educatiu.
Això ajudarà a entendre millor molts des aspectes que apareixen en el vídeo, ja que conté informació més detallada i específica.  


1. Identificació del centre
El centre educatiu que hem escollit per realitzar el reportatge sobre l’ús de les TIC és el CEIP Montbou, que es troba ubicat en el Nucli Antic de Santa Margarida de Montbui, a la comarca  de l’Anoia, pròxim a la ciutat d’Igualada. 

El centre disposa d’una web oficial, la qual s’hi pot accedir de manera directa a través del linck següent; http://www.xtec.cat/centres/a8028163/. És en aquest portal on l’escola en la que hi trobem tota la informació i material que pot ser important i necessari per a les famílies del centre.

- Eines de comunicació on line:
Una eina força utilitzada com a mitjà de comunicació entre els diferents membres de la comunitat educativa és també disposa d’un portal de facebook. Es poden adherir a aquest grup totes aquells mestres, alumnes, ex-alumnes, pares i mares i membres de l’AMPA, que tinguin o hagin tingut relació amb el centre. A més, aquesta que serveix per intercanviar opinions sobre diferents temes, propostes sobre activitats i per penjar fotografies de festes de l’escola per tal que tothom tingui l’oportunitat d’accedir a elles. Per tant, doncs, veiem que és un mitjà molt eficaç que permet una participació activa de totes aquelles persones que ho desitgin. Per últim, un aspecte important a destacar, tal i com ens va fer saber la directora del centre, és que aquest portal és un recurs educatiu molt profitós i que ha estat acollit de manera molt positiva per les famílies.


- Entorns de treballs col·laboratius:
L’escola està associada a una pàgina web, Bones Notes  (http://www.bonesnotes.cat/) a través de la qual els alumnes més grans del centre i que tenen més domini de les noves tecnologies, la utilitzen per a fer els deures i altres exercicis complementaris per via telemàtica.
La directora del centre ens va explicar que és un recurs educatiu que utilitzen de manera força freqüent, ja que defensa que és una eina que proposa unes activitats molt interactives i que potencien la participació dels infants gràcies a l’estructura que presenta. A la vegada, això suposa introduir i a familiaritzar als nens en el món de les noves tecnologies. A més, la gran majoria ja que els alumnes mostren més interès per la matèria ja que els hi agrada utilitzar aquests tecnologies.

L’escola està associada a la pàgina web, Bones Notes. La utilitzen per fer exercicis complementaris per via telemàtica. És un recurs educatiu força freqüent ja que proposa activitats molt dinàmiques que agraden als infants. 

2. Infraestructura informàtica
L’escola disposa d’una sala d’informàtica, ben equipada, amb vint ordinadors aproximadament. El fet que sigui una escola amb una sola línia per curs i que el nombre d’alumnes en cada classe no acostuma a superar els vint, fa Això fa possible el treball individual en aquesta matèria. És a dir, cada infant disposa d’un ordinador, tot i que alguns han de treball per parelles. A més, en cada classe   hi trobem un ordinador que està contactat amb un projector el qual fa possible realitzar treballs a partir de presentacions amb power point. Cal destacar que tant els professors com també els alumnes, utilitzen les diapositives com a recurs educatiu.  


A més d’aquesta infraestructura, anteriorment anomenada, les classes de cinquè i sisè de primària, també disposen de pissarres tàctils des de l’inici d’aquest curs escolar, tot i que el projector que tenen instal·lat en aquestes acules, no és l’adequat per aquestes pissarres ja que el mateix alumne, segons la seva posició, es fa ombra, la qual cosa impedeix la visibilitat i la realització correcte de l’activitat.
Respecte a la incorporació d’aquestes noves tecnologies en el centre, la directora ens va mostrar la seva insatisfacció pel que fa a la instal·lació, funcionament i manteniment d’aquestes.  
Un cop la Generalitat de Catalunya va acceptar la sol·licitud enviada pel centre, amb l’objectiu de disposar de les noves tecnologies,  A l’inici de curs es van instal·lar a l’escola dues pissarres digitals. La directora, així com la resta de professors del centre, ens van mostrar la seva queixa en quan a la instal·lació, ja que no se’ls hi va oferir la oportunitat de participar en cap curs formatiu per conèixer el funcionament i les possibilitats d’aquestes pissarres. Tot i això, gràcies a la iniciativa d’un dels pares de l’escola, el qual també és professor i té experiència en l’ús de les noves tecnologies, es va oferir per realitzar un petit curset molt bàsic a tots els professors. A més a més, aquestes pissarres tàctics no van acompanyades d’un manual d’instruccions que faciliti la tasca dels professors i que serveixi d’ajuda en aquells casos que sorgeixen problemes.

Una de les problemàtiques que han de fer front diàriament els professors i els alumnes del centre és que el llapis de les pissarres mai està calibrat. Això fa que no es pugui realitzar un treball correcte ni fer-ne un bon ús d’aquestes. A més, el centre no disposa de llibres digitals i per tant l’ús i aprofitament d’aquests recursos educatius és molt limitat.

Pel que fa a l’accés a internet, tant la directora com també el professorat del centre, ens han comentant que molt sovint tenen problemes de connexió, a causa de la baixa freqüència que reben en la zona on està ubicat el centre. Per tant, aquest no és un problema únicament de centre, sinó que s’estén en tot el municipi. Cal destacar la constat reclamació per part del centre amb l’objectiu de resoldre el conflicte, ja que això condiciona de manera habitual la seva activitat educativa, perquè els professors sempre han de tenir preparada una feina alternativa en la qual no es requereixi el funcionament de les noves tecnologies. Aquest fet comporta una tasca afegida per al professor.
Respecte al manteniment dels equipaments, una de els professores del centre, la Sara, és l’encarregada de supervisar tot el material dels qual disposa el centre, i vetllar perquè funcionin correctament i estiguin en bones condicions. Tot i això, un cop al mes, un professional informàtic, extern a l’escola, fa revisions més tècniques en la xarxa d’ordinadors.

3. Ús de l’equipament i de els instal·lacions
Per una banda cal destacar que la freqüència d’ús de la sala d’informàtica és alta, ja que totes les classes de primària hi acudeixen entre un o dos cops per setmana, depenent del curs, mentre que els d’infantil un cop per setmana. Una de les tasques més habituals que realitzen és l’elaboració d’un power point sobre algun dels temes que tracten en altres assignatures, com per exemple a medi natural. Aquesta activitat, a la vegada implica una recerca d’informació correcte a internet, fer-ne un resum i extreure’n les idees claus, buscar imatges que ajuden a entendre millor el contingut i regular el pas de les diapositives. Altres activitats que també realitzen a la sala d’informàtica és aprendre a utilitzar correctament i conèixer les possibilitat que ofereix el Word i l’Excel. Per últim, destacar també l’ús dels jocs interactius que es troben a la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (http://www.xtec.cat/).


Per altra banda, però, l’ús de les pissarres tàctils no és tant freqüent, ja que no tot els alumnes tenen accés a elles. A més, a causa dels nombrosos problemes que sorgeixen constantment, substitueixen l’ús d’aquestes pels recursos educatius utilitzats des de sempre, com per exemple els llibres de text i les fitxes que elabora els professor. Tot i això, al disposar d’aquest material, intenten aprofitar-lo sempre que la matèria que estan treballant els hi permet. La funcionalitat que tenen aquestes pissarres es basa principalment en el repàs dels continguts ja treballats, com per exemple en el cas de la llengua catalana, per fer exercicis de reforç per aclarir dubtes sobre accents, signes de puntuació, etc. o bé en el cas de la matèria de les matemàtiques, per realitzar operacions com multiplicacions o divisions.
Així doncs, veiem que les pissarres tàctils encara no estan introduïdes completament en el procés d’aprenentatge perquè és un material encara molt nou, que presenta encara forces problemes en quan el funcionament i a vegades és força limitat per treballar certs aspectes.
Pel que fa a les adaptacions d’aquestes noves tecnologies per a infants amb necessitats educatives especials, no hem trobat cap aspecte que ens demostri la flexibilitat d’aquests recursos per poder atendre millor a les necessitats de cada infants i així aconseguir un procés d’ensenyament – aprenentatge igualitari per tothom. 

4. Valoració
La nostra valoració es basa en observar i analitzar el tipus de tecnologies que s’utilitzen en el centre, quin procés van seguir per a la seva instal·lació, quina funció se’ls hi atribueix i quina opinió tenen els professors i els alumnes respecte aquests recursos educatius.
Tant el docent com l’alumne tenen un paper protagonista diferent en l’ús de les pissarres tàctils, ja que per una banda el professor és l’encarregat de programar les activitats i pensar quin ús en pot fer d’aquestes recursos educatius per tal de fer més atractiu el procés d’ensenyament – aprenentatge.  Per altra banda, l’alumne també és protagonista en les activitats perquè aquest mètode d’ensenyament requereix una participació més activa, i per tant, interactua amb aquestes, deixant de banda el paper de receptor passiu, com passa quan s’utilitzen els llibres de text. Així doncs, l’ús d’aquestes tecnologies ha implicat canvis tant en la tasca del professor com també en el paper de l’alumne.
Per tant, el professor s’encarrega d’elaborar i preparar  les activitats que creu necessàries per treballar la matèria, i l’alumne, és l’encarregat de completar aquetes activitats i després les comenten en veu alta amb la resta de companys per verificar que la resposta és la correcte.
La valoració que fan els alumnes sobre la proposta de l’ús de les noves tecnologies és molt positiva, perquè els hi agrada utilitzar les pissarres digitals i aquest fet fa augmentar la participació. A més, al ser uns instruments educatius de nova incorporació desperta l’ interès i la curiositat dels alumnes. Aquesta valoració tant positiva que en fan els alumnes, en gran part, es deu a aquestes tecnologies permeten realitzar les mateixes activitats que proposaria una llibre de text, però molt més atractives i dinàmiques.
En canvi, la valoració que en fan els professor és totalment oposada a la dels alumnes, perquè aquests són conscients i coneixen tota la problemàtica que generen aquestes tecnologies i que ja hem comentant anteriorment.
Hem trobat adient realitzar una taula comparativa per mostrar els punts a favor i en contra que sostenen les seves opinions tant dels professors com dels alumnes, ja que són opinions molt contraries: 
  
PROFESSORS
ALUMNES
POSITIUS
- Incorporació de les tecnologies l’àmbit educatiu.
- Interès i curiositat per aprendre a utilitzar aquestes tecnologies.
- Noves eines i recursos per millorar el procés d’ensenyament – aprenentatge.
- Ens alguns casos substitueixen els llibres de text per les pissarres digitals.
- Major participació i implicació de l’alumnat.
- Els hi agrada utilitzar les noves tecnologies.
- Millora dels resultats acadèmics.
 











 NEGATIUS
- Manca d’informació respecte el funcionament i el manteniment de les pissarres.





- Un funcionament incorrecte de les tecnologies no prement realitzar un bon aprenentatge.
- Material és inadequat (projectors).
- Els llapis no estan correctament calibrats.
- Problemes en la connexió a internet: que implica disposar de material de reserva que no requereixi l’ús de la tecnologies. 
- No disposen dels llibres digitals i això suposa una feina extra pel professor.

 
5. Síntesi
El centre està interessat en introduir les noves tecnologies en tots els cursos educatius i en totes les matèries, tot i que en la primera posada en pràctica, el resultat obtingut no ha estat l’esperat ja que aquestes estan generen constantment molts problemes que dificulten el desenvolupament correcta del procés d’ensenyament – aprenentatge. Per tant, de moment, aquesta proposta no ha suposat una millora respecte als mètodes d’ensenyament que s’imparteixen actualment en el centre, ni tampoc una substitució total d’aquests, sinó que degut als nombrosos problemes que han sorgit, l’ús d’aquestes pissarres és molt limitat.
Així doncs, podem catalogar aquesta incorporació de les noves tecnologies en el centre CEIP Montbou com a positiu, considerant-la una pràctica innovadora, tot i les inconvenients que han aparegut.
Una de les utilitzats més significatives que han tingut les pissarres digitals des de que es van instal·lar en el centre, va ser durant les jornades culturals que organitza l’escola durant una setmana, i que giren al voltant d’un tema.  Això es deu, a que es volia introduir innovació en aquesta activitat respecte als anys anteriors i a més es pretenia mostrar a les famílies quines possibilitats ofereixen aquestes noves tecnologies.
Un cop realitzar aquest anàlisi sobre l’ús de les TIC en un centre educatiu, en aquest cas al CEIP Montbui, podem extreure diferents conclusions. Cal tenir en compte però, que aquestes no es poden generalitzar ja que les condicions de cada centre són diferents i per tant, les tecnologies afavoriran més o menys en l’aprenentatge. Així doncs, l’experiència en aquest centre no ha estat gaire positiva en quan a l’ús i l’aprofitament de les TIC, tot i això cal remarcar que és el primer any que les utilitzen i creiem que en els propers cursos hi haurà una millora progressiva.
Després de la vista, també podem afirmar que el projecte presentant per la Generalitat de Catalunya d’introduir les tecnologies, presenta una intencionalitat molt bona però no s’ajusta a la realitat de les escoles, ja que aquestes no tenen totes facilitats per portar amb èxit aquest projecte. A més, creiem que seria necessari que el Departament d’Ensenyament oferís la possibilitat, a tots els centre que s’adscriuen en aquest projecte d’innovació, a accedir a un curs formatiu perquè els professors es familiaritzin amb aquests recursos educatius que s’estan implantant, i per tant puguin extreure’n el màxim rendiment.

Per últim, dir que com a futures mestres creiem que és important i necessari introduir-nos en aquest món de les noves tecnologies, ja que aquestes van adquirir cada vegada més importància en tots els àmbits de la nostra societat. A la vegada però, és important fer-ne un bon ús i prendre les mesures necessàries. Tot i això, també som partidàries que no s’han de deixar de banda tots aquells recursos educatius utilitzats fins ara en les escoles, ja que també són importants per el creixement intel·lectuals dels infants.