El vídeo que he seleccionat per portar a terme la interpretació d’una imatge, a partir dels conceptes sobre el llenguatge audiovisual treballats a classe, és l’anunci d’una de les marques de begudes més conegudes a tot el món: l’anunci Coca-Cola, Para Todos, 2002.
L’anàlisi està dividit en tres parts: en la primera es descriuran tots aquells aspectes morfològics que caracteritzen l’anunci. La segona part inclourà l’anàlisi a nivell sintàctic, i per últim, en la tercera part, es fan referència als aspectes semàntics.
ASPECTES MORFOLÒGICS:
Considero que la característica més important d’aquest anunci és la seva originalitat, perquè mai abans s’havia realitzat un espot igual. Això ha fet que sigui un dels vídeos de Coca-Cola més recordats i valorats al llarg de tota la seva història.
A més, cal destacar que no es produeix moviment, tampoc apareix cap persona ni ésser viu, però tot i així aconsegueix captar l’atenció de l’espectador, gràcies també a la música que l’acompanya i les característiques de la veu en off present al llarg de tot l’anunci.
Per tant, tot i la seva simplicitat, és un anunci de molta qualitat.
ASPECTES SINTÀCTICS:
L’enquadrament utilitzat en l’anunci permet concentrar i dirigir l’atenció de l’espectador de manera directe cap el producte que s’està oferint. Tot i això, cal destacar que es fa servir una tipologia de plans força variada. En el vídeo predominen principalment els plans expressius els quals ens permeten realitzar una lectura ràpida i breu; sovint només ens mostren una petita part de l’objecte, en aquest cas de l’ampolla de Coca-Cola, i per tant s’enfoca un detall concret del seu disseny. Així doncs, els plans que s’utilitzen són el Primer Pla, el Pla Detall o Insert i el Primeríssim Pla, el qual ens genera una sensació d’angoixa, ja que el temps de lectura és molt ràpid. Així doncs, gràcies a la utilització d’aquests plans molt curts i de la seva curta durada, s’aconsegueix un ritme dinàmic que obliga a l’espectador a prestar atenció si no es vol perdre alguna de les característiques que es defineixen.
Per tant, l’articulació d’aquest conjunt de plans que trobem en el vídeo, formen una escena, ja que tots formen part d’una mateixa acció dins un espai i un temps determinat.
Respecte a l’organització i distribució dels elements que van apareixen al llarg de l’anunci, cal destacar que predominen principalment les línies verticals, tot provocant una sensació de rigidesa, força i poder. Tot i això, en algun moment també podem veure línies diagonals, i alguna de corba tot generant sensació de moviment, com per exemple quan les llaunes de Coca-Cola formen una flor.
Seguint amb la composició de la imatge, també cal dir que l’aire o l’espai que es deixa entre els objectes, varia segons cada un dels plans que formen l’escena, de tal manera que en alguns casos, l’espai és més buit i d’altres menys. Per últim, respecte a aquest tema, afegir que en un moment donat podem veure l’afecte simetria, la qual cosa provoca una sensació d’estabilitat, però no de monotonia, ja que apareix de manera molt puntual en el vídeo.
Un altre aspecte important a tenir en compte, és l’angulació de la càmera durant l’enregistrament; en aquest cas s’utilitza tant l’angle mig, com el picat i el pla zential, de manera saltejada, la qual cosa aporta moviment a les imatges.
Pel que fa a la profunditat de camp, és a dir, la distància que hi ha tant per davant com per darrer de les ampolles, predomina la poca profunditat;,ja que sempre s’enfoquen les diferents ampolles o elements que apareixen en cada pla, sense donar importància al fons de la imatge. Per aquest motiu, predomina el color blanc, perquè l’objectiu principal és que l’espectador se centri en el producte que es presenta i no pas en allò que l’envolta. Per tant, s’utilitza una distància focal molt gran, principalment, l’objectiu llarg o teleobjectiu, i el diafragma molt obert.
En quan a la il·luminació, no és un dels aspectes sintàctics més importats i característics d’aquest anunci publicitari, ja que pràcticament és manté sempre igual. És una il·luminació suau, artificial, directe, i segon el pla que s’utilitza és frontal o lateral, picada, contrapicada o perpendicular.
Com ja he dit anteriorment, s’utilitza el recurs del color blanc com a color predominant en el fons de les imatges, per crear un fort contrast amb el producte que es vol anunciar, i així mantenir i captar l’atenció de l’espectador.
Respecte a les transicions, és a dir, les formes de connexió entre els diferents plans, predomina l’edició per tall i també l’encadenat, els quals s’alternen al llarg de tot l’enregistrament.
Per últim, a nivell sonor crec que és important destacar tant la música utilitzada en l’anunci, perquè considero que és molt adequada i en cap moment sobrepassa la veu en off, sinó que és una música ambiental, el ritme de la qual, en alguns casos, marca els canvis pla; així com també la veu que s'encarrega de narrar tot l'anunci publicitari, ja que el fet de tenir un accent argentí fa que els espectadors d'aquí Espanya i Catalunya, presetem més antenció i a la vegada desperta sentiments.
ASPECTES SEMÀNTICS:
Denotació: al llarg de tot l’anunci van apareixen els diferents envasos que s’utilitzen per comercialitzar la Coca-Cola, així com també alguns elements d’aquests recipients, com el tap, l’etiqueta o la xapa que ens permet obrir les llaunes.
Connotació: a partir de les diferents característiques que tenen cada un dels envasos amb els quals es comercialitza la Coca-Cola, es defineixen a diferents persones de tal manera que s’aconsegueix que tota la població, independentment de la seva feina, el seu físic o el seu caràcter, se sentin identificats amb aquest producte. D’aquí sorgeix el lema de “Coca-Cola para todos”.
Així doncs, en l’anunci apareixen diferents recursos visuals i lingüístics, com ara la metonímia ja que se substitueix un element per un altre, en aquest cas, una ampolla de Coca-Cola, per una persona (un motociclista per una ampolla amb el tap mig obert que es recorda a un cas). També s’utilitza en tot l’enregistrament la metàfora, perquè es comparen dos elements, un dels quals s’ha eliminat. Per tant, podem veure un clar joc d'idees basades en establir associacions.